Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση: 210 2855183 / 210 2815902

Νέα / Ανακοινώσεις / Παρουσιάσεις

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2018: Θηλασμός, θεμέλιο ζωής

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νεογέννητου.

 

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά τον θηλασμό.

- Ο μητρικός θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία.

- Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.

- Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

- Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.

Τα πλεονεκτήματά του είναι αναρίθμητα, μερικά εκ των οποίων τα ακόλουθα:

  • Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου
  • Ιδιαίτερα εύπεπτο, το μητρικό γάλα χωνεύεται από το μωρό σε 2-3 ώρες
  • Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά
  • Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές
  • Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή
  • Αντισώματα ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους
  • Συναισθηματικό δέσιμο μητέρας-παιδιού
  • Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών όπως άσθμα και έκζεμα
  • Οικονομικός, δεν κοστίζει
  • Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού

Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου από το 1996.

Οι Εκδόσεις Παρισιάνου προτείνουν το Εγχειρίδιο για τον Μητρικό ΘηλασμόMια τέλεια πηγή αναφορικά με μια ποικιλία από καταστάσεις που απαντώνται πολύ συχνά από όλους όσοι εργάζονται μαζί με τις θηλάζουσες μητέρες και τα μωρά τους. Οργανωμένο βάσει περιπτώσεων που ο πάροχος υγείας θα συναντήσει, βοηθά τους επαγγελματίες να επιλύσουν με ταχύτητα προκλήσεις-κλειδιά, όπως τα βρέφη που δεν παίρνουν βάρος αρκετά γρήγορα, οι μητέρες με πληγές στις θηλές και τα βασικά προβλήματα στην απομύζηση. Οι στατιστικοί πίνακες γρήγορης αναφοράς, οι αλγόριθμοι και τα διαγράμματα βοηθούν τον πάροχο φροντίδας να καθορίσει ταχύτατα αν η κατάσταση έχει εκτιμηθεί ορθώς.

Καθώς έχει σχεδιαστεί προς χρήση από ένα ευρύ διεπιστημονικό πεδίο παρόχων φροντίδας, το Εγχειρίδιο για τον Μητρικό Θηλασμό (Β’ έκδοση) περιέχει ενημερωμένες αναφορές, νέες στρατηγικές για την επίλυση των προβλημάτων που βασίζονται σε τεκμήρια και παραρτήματα ιδιαιτέρως φιλικά προς τον αναγνώστη.

 

 

Μητρικός Θηλασμός

Share this post