Προσεγγίσεις στο επικό θέατρο του Μπρέχτ

Εκδότης:
ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε.
Συγγραφέας:
Ι. Βατσέλλα
ISBN:
978-960-394-615-1
Διαστάσεις:
14Χ21
Σελίδες:
48
Έτος έκδοσης:
2009
Κατηγορία προϊόντος: Θέατρο, Μονογραφίες
Τιμή πώλησης 15 €
  • 0 Review

Περιγραφή

Tο βιβλίο «Προσεγγίσεις στο επικό θέατρο του Μπρέχτ» επιχειρεί να αναδείξει στοιχεία του επικού θεάτρου στα έργα του Μπέρτολτ Μπρέχτ Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν και Η ζωή του Γαλιλαίου. Στόχος δεν είναι να καλυφτεί το συνολικό φάσμα των θεατρικών έργων του Μπρέχτ, αλλά να ερευνηθεί η εφαρμογή της θεατρικής θεωρίας του, αυτής του επικού – διαλεκτικού θεάτρου και οι σκοποί που εξυπηρετεί με βάση τα συγκεκριμένα θεατρικά έργα.
Στο κεφάλαιο «Το επικό θέατρο του Μπέρτολτ Μπρέχτ» αναπτύσσεται η έννοια του επικού θεάτρου και τα σημεία διαφοροποίησης με το κλασικό θέατρο τόσο το αριστοτελικό όσο και το νατουραλιστικό, που κυριαρχεί στην εποχή του Μπρέχτ, και τίθενται οι κοινωνικοί στόχοι που προσπαθεί ο Μπρέχτ μέσω της νέας μορφής να επιτύχει.
Τα δύο επόμενα κεφάλαια επιχειρούν να αναδείξουν πρακτικά την εφαρμογή της επικής θεωρίας με βάση τα έργα του Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν και Η ζωή του Γαλιλαίου. Το μεν πρώτο έργο αποτελεί ένα από τα ενδεικτικότερα δείγματα γραφής επικού θεάτρου, ενώ στο δεύτερο αναδεικνύεται η εξέλιξη της θεωρίας του Μπρέχτ από επικό σε επικό – διαλεκτικό θέατρο, μια και η τελευταία γραφή του έργου έγινε από τον Μπρέχτ λίγο πριν το θάνατό του και ενώ είχε εξελίξει τη θεωρία του.
Ειδικότερα το κεφάλαιο «Μορφές αποστασιοποίησης στο έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» προσεγγίζει το θεατρικό έργο του Μπρέχτ από τη σκοπιά της βασικής τεχνικής του επικού θεάτρου, την τεχνική της αποστασιοποίησης. Αναπτύσσονται οι διαφορετικές μορφές, με τις οποίες εφαρμόζεται η αποστασιοποίηση προκειμένου ο Μπρέχτ να φτάσει στον σκοπό του, την ανάπτυξη μιας αποστασιοποιημένης κριτικής σκέψης των θεατών απέναντι στα δρώμενα.