Ο μόλυβδος

Εκδότης:
ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε.
Συγγραφέας:
ΔΡ. ΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠ. ΣΤΑΥΡΟΣ
ISBN:
978-960-394-574-1
Διαστάσεις:
15,5Χ22,54
Σελίδες:
76
Έτος έκδοσης:
2008
Τιμή πώλησης 12 €
  • 0 Review

Περιγραφή

Ο μόλυβδος αποτελεί ένα μέταλλο ευρέως χρησιμοποιούμενο στην βιομηχανία. Η χρήση του είναι γνωστή εδώ και 6.000 χρόνια καθόσον λόγω των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τον αρχαίο άνθρωπο.
Ο Bernardino Ramazzini στο βιβλίο του “De morbis artificum diatribe” (Οι ασθένειες των εργατών – Πάντοβα, 1 Σεπτεμβρίου 1713) στο Κεφάλαιο 9: “Νόσοι των ζωγράφων”, αναφέρει χαρακτηριστικά:
Ο Fernel περιγράφει την πολύ γνωστή περίπτωση ενός ζωγράφου της Angers, που πρώτα παρουσίασε τρόμο στα δάχτυλα των χεριών, έπειτα παρουσίασε σπασμούς που πέρασαν στους βραχίονες και στα πόδια και τέλος, άρχισε να βασανίζεται με έναν δυνατό πόνο στο στομάχι και στα δυο υποχόνδρια. Δεν έδωσαν καμιά ανακούφιση ούτε τα κλύσματα ούτε τα θερμά επιθέματα ούτε τα λουτρά ούτε κανένα άλλου είδους θεραπευτικό μέσο. Κατά την διάρκεια του κωλικού το μόνο που τον βοηθούσε ήταν η πίεση της κοιλιάς από τρεις ή τέσσερις ανθρώπους με όλο το βάρος τους… προσθέτει πάντως ότι ο ζωγράφος εκείνος είχε την συνήθεια όχι μόνο να καθαρίζει τα πινέλα με τα χέρια, αλλά εντελώς απερίσκεπτα ακόμα και να τα πιπιλάει… και ότι οι ζωγράφοι προτιμούν να χρησιμοποιούν τα μεταλλικής προέλευσης χρώματα, γιατί διαρκούν περισσότερο από τα φυσικής προέλευσης… συνεπώς η καχεκτική όψη και η ωχρότητά τους, η μελαγχολική διάθεση επίσης, ίδιον των ζωγράφων, πρέπει να αποδοθούν όλα στην τοξικότητα των χρωμάτων.
Έτσι η μη εφαρμογή των στοιχειωδών κανόνων της ασφάλειας της εργασίας στοίχισε στον ζωγράφο την ζωή του, πιθανή δηλητηρίαση από μόλυβδο ή υδράργυρο ή και τα δυο μαζί.
Σήμερα έχοντας στην διάθεσή μας αναλύσεις που προσδιορίζουν επακριβώς την επαφή μας με τα επικίνδυνα μέταλλα, νομοθεσία επαρκή τόσο ελληνική όσο και ευρωπαϊκή, προσεκτική επαγρύπνηση στους χώρους της εργασίας από τον τεχνικό ασφάλειας και τον γιατρό της εργασίας, αλλά και ατομικά μέσα προστασίας ικανά να προσφέρουν αποτελεσματική προστασία, η κλινική εικόνα της μολυβδίασης – κλινικής εικόνας, επιβεβαιωμένης από εργαστηριακό έλεγχο – τείνει να