Εσείς και ο Θυροειδής σας

Εκδότης:
ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε.
Συγγραφέας:
Δ. ΚΟΥΤΡΑΣ
ISBN:
978-960-394-001-2
Διαστάσεις:
20,1x14,1
Σελίδες:
130
Έτος έκδοσης:
2000
Τιμή πώλησης 15 €
  • 0 Review

Περιγραφή

Βιβλία Ενδοκρινολογίας κυκλοφορούν πολλά στη χώρα μας, μερικά
γραμμένα και από τον υποφαινόμενο. Τα βιβλία αυτά προορίζονται
για τους γιατρούς, και φυσικά είναι δυσνόητα για όσους δεν
έχουν δίπλωμα ιατρικής, αλλά ακόμα και για πολλούς που έχουν, αλλά δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την Ενδοκρινολογία, κι έτσι δεν έχουν αυτό που αποκαλούν οι ψυχολόγοι “προσλαμβάνουσες παραστάσεις”.
Υπάρχει όμως ανάγκη να κυκλοφορούν και βιβλία γραμμένα πιο απλά, που να μπορούν να τα καταλάβουν κι οι άρρωστοι, έστω και με κάποια προσπάθεια, ώστε να ενημερωθούν για τη νόσο που έχουν. Βέβαια, οι περισσότεροι άρρωστοι ρωτούν τον γιατρό τους για την φύση της νόσου τους, και προσπαθούν ν’ αποσπάσουν όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες. Κανένας όμως γιατρός δεν έχει τον αναγκαίο χρόνο για να εξηγεί με τις ώρες σε κάθε άρρωστο τι σημαίνει ακριβώς η αρρώστια του, ιδίως αν ο άρρωστος δεν έχει την παραμικρή “προσλαμβάνουσα παράσταση”. Για παράδειγμα, λες σ’ έναν άρρωστο ότι έχει υπερθυρεοειδισμό. Σε ρωτάει φυσικά τι σημαίνει αυτό. Του λες ότι δουλεύει πολύ ο θυρεοειδής του (υπερλειτουργεί). Σε ρωτάει τότε τι είναι ο θυρεοειδής, τι κάνει κανονικά, γιατί τώρα υπερλειτουργεί, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για το μέλλον του κλπ. Όσο κι αν του εξηγεί ο γιατρός, τόσο θέλει ο άρρωστος να μάθει ακόμη περισσότερα, γιατί η απάντηση σε μια ερώτηση προκαλεί συνήθως νέες απορίες που οδηγούν και σ’ άλλες ερωτήσεις.
Γι’ αυτόν τον λόγο άρχισαν να κυκλοφορούν όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας, βιβλία απλοποιημένα που απευθύνονται στους αρρώστους και τους συγγενείς τους. Εκτός όμως από τους αρρώστους, το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμεύσει και για τους φοιτητές, αλλά ακόμα και για τους γενικούς γιατρούς που θέλουν να συνοψίσουν τις γνώσεις τους για τα νοσήματα του θυρεοειδή αδένα.