Από φυματιώδη σπονδυλίτιδα έπασχε ο αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης, σύμφωνα με τον Λάζαρο Βλαδίμηρο, συγγραφέα του βιβλίου  «Ο ιατρικός φάκελος του Καραϊσκάκη. Στην άρρωστή του σάρκα της Φυλής η μοίρα» , την παρουσίαση του οποίου οργάνωσαν οι Εκδόσεις Παρισιάνου το απόγευμα της Παρασκευής 29/3 στο Μουσείο Φιλελληνισμού.

"Στη συγκεκριμένη περίπτωση", σημείωσε ο κ. Βλαδίμηρος, "οι αναφορές είναι τόσο πολλές και τόσο επίμονες, που νομοτελειακά θα έλεγε κανείς ότι οποιοσδήποτε έχει βασικές γνώσεις ιατρικής να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η νόσος από την οποία έπασχε ο Καραϊσκάκης ήταν η φυματιώδης σπονδυλίτιδα", γνωστή και ως νόσος του Pott. 

Βασικοί ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής χειρουργικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μπράμης, ο ιατρός κυτταρολόγος-διδάκτορας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ Αριστείδης Διαμαντής και ο ορθοπεδικός, επίσης διδάκτορας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Λαζάρου.

Τον συντονισμό της βραδιάς ανέλαβε ο επιμελητής της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης» των Εκδόσεων Παρισιάνου Κώστας Παπαηλιού, επίτιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Δρέσδης. 

Το βιβλίο «Ο ιατρικός φάκελος του Καραϊσκάκη» καταγράφει τα σωματικά δεινά, τους τραυματισμούς και τα νοσήματα, καθώς και τα ψυχολογικά προβλήματα που προκάλεσαν στον ήρωα οι συμπεριφορές των συγχρόνων του.

Προϊόν ενδελεχούς ιστορικής έρευνας και αναδίφησης δυσεύρετου αρχειακού υλικού, η εμπεριστατωμένη μονογραφία του Λάζαρου Βλαδίμηρου φωτίζει μια από τις εμβληματικότερες μορφές του Νέου Ελληνισμού και καλύπτει σημαντικό κενό στη σχετική βιβλιογραφία. 

Ο συγγραφέας σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1975 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής και ειδικεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία.

Σε συνέδρια και ημερίδες έχει ανακοινώσει περισσότερες από 280 επιστημονικές εργασίες για την ιστορία της ελληνικής ιατρικής και έχει συγγράψει 18 βιβλία με ιατροϊστορικό περιεχόμενο.