Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone την Τρίτη το απόγευμα η παρουσίαση του δοκιμίου «Η μέθοδος – Πρακτικό εγχειρίδιο της υποκριτικής τέχνης» του ηθοποιού Ιορδάνη Καλέση, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρισιάνου.

Στην παρουσίαση μίλησαν για το βιβλίο και γενικότερα για το ζήτημα της εκπαίδευσης των ηθοποιών στην Ελλάδα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κωστής Καπελώνης, ο ηθοποιός Μάκης Αρβανιτάκης και ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας. Χαιρετισμό απηύθυνε η διευθύντρια των εκδόσεων κ. Μαργαρίτα Παπαηλιού-Παρισιάνου.

Ο συγγραφέας της «Μεθόδου» σημείωσε ότι «αυτή η εργασία είναι μια σειρά παραινέσεων και προτάσεων προς τους ηθοποιούς στην πορεία αναζήτησης ενός ρόλου, δοσμένες με έναν τρόπο δομημένο και οργανωμένο, με φιλοσοφικό υπόβαθρο». «Σκοπός του δοκιμίου», πρόσθεσε, «είναι κυρίως να δοθεί ένα κίνητρο, ένα έναυσμα στους ανθρώπους του θεάτρου, για να αποτυπώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους ενδεχομένως σε μορφή συγγραμμάτων, με αποδέκτες τους σπουδαστές της υποκριτικής τέχνης».

Στη συζήτηση ωστόσο καταγράφηκε με σαφήνεια και η άποψη ότι ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την υποκριτική «η δημιουργία μιας αντικειμενικής πρακτικής μεθόδου διδασκαλίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί καθώς υπάρχει», όπως ειπώθηκε, «ο κίνδυνος τελικά να μπουν όρια στην ελευθερία του καλλιτέχνη-δημιουργού, σε αντίθεση με άλλες τέχνες, όπως για παράδειγμα η ζωγραφική ή η μουσική».