Θητεία στα Απόκρημνα
Στις συνοικίες που μεγαλώσαμε, οι δεκαετίες του ’50 και ’60 είχαν τις δικές τους αναγνωριστικές προμετωπίδες και χαρακτηρίζονταν από έναν πολιτικό και πολιτισμικό αστερισμό, που απέκλινε ριζικά από τις αξίες και παραδοχές των χρόνων που ακολούθησαν.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε όχι για να επαναλάβει την ιστορία αυτών των, μεστών γεγονότων, δεκαετιών αλλά για να συνθέσει μια ιστορία. Ίσως, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, είναι δημιούργημα της ακατανίκητης επιθυμίας μου να μοιραστώ εμπειρίες, που πιστεύω ότι δεν πρέπει και δεν αξίζει να πάνε χαμένες, και επιπλέον να διασώσω ένα παρελθόν χωρίς την παραμικρή διάθεση μιας υστερικής προσφυγής σε αυτό.
Όντας πλέον ώριμος για εκμυστηρεύσεις και πιστεύοντας ακράδαντα ότι η πένα είναι η γλώσσα της ψυχής, θέλησα να καταγράψω τα μοναδικά και ανεπανάληπτα βιώματα μιας εποχής, οι πρωταγωνιστές της οποίας αντιμετώπισαν την αμείλικτη πραγματικότητα μετωπικά, απέρριψαν ετεροπροσδιοριζόμενοι την προσήλωση στο προφανές και, κόντρα στους ρητορικούς νάρθηκες των καιρών, δημιούργησαν τον δικό τους ευδιάκριτο και απόλυτα προσωπικό μύθο.
Τιμή πώλησης: 10 €
Συμπυκνωμένη Αφύπνιση: Σκέψεις γραμμένες σε τοίχους (1987-2015)
Κανείς δεν έχει, δυστυχώς, χρόνο και διάθεση αυτή την εποχή για πολλές κριτικές και αναλυτικές σκέψεις. Η εξουσία έχει φροντίσει με πολλούς τρόπους γι’ αυτό. Κράτος με κύκλους συμφερόντων φορτώνουν το μυαλό του πολίτη, συνεχώς, με υπαρκτά ή ανύπαρκτα προβλήματα, με ανασφάλεια και με «δυσοίωνες προοπτικές» με στόχο τον αποπροσανατολισμό, τον φόβο (κακός σύμβουλος) και την υποταγή. Περισσότερο από ποτέ μέχρι σήμερα το κράτος φρόντισε να κάνει την απλή επιβίωση προβληματική και χωρίς λόγο πολύπλοκη. Ο πολίτης έχει φορτισθεί με πληθώρα γραφειοκρατικών διευθετήσεων, σε πείσμα της δήθεν τεχνολογικής (ηλεκτρονικής) προόδου. Οι ουρές στις εφορίες και στα γραφεία της ΔΕΗ ως παράδειγμα. Ο ρυθμός της ζωής έχει αυξηθεί, οι έγνοιες πολλαπλασιαστεί, οι αξίες εκφυλιστεί, η αλληλεγγύη έχει δραστικά μειωθεί, το αίσθημα αδυναμίας αντίδρασης του πολίτη έχει σχεδόν εδραιωθεί (τα πανό ως άλλοθι αντίστασης) με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια δημιουργικών σκέψεων και ωρίμανσής τους. Έτσι ορισμένες έτοιμες σκέψεις που διαθέτουν: - επιγραμματική συντομία - συμπερασματικότητα
Τιμή πώλησης: 8 €
Ο Τουρίστας: Ανάλυση της σύγχρονης κοινωνίας (1η έκδοση)
Σε αυτήν την κλασική ανάλυση του ταξιδιού και της περιήγησης, ο Dean MacCannell επιτυγχάνει την προσαρμογή της κατανόησης της κοινωνιολογίας με τον τουρισμό στη μεταβιομηχανική εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας η μεσαία τάξη έχει εξασφαλίσει χρόνο για την πραγματοποίηση ταξιδιών σε διεθνείς προορισμούς. Στον Τουρίστα –τώρα με νέο πρόλογο να πλαισιώνει το βιβλίο ως μέρος μιας ευρύτερης σύγχρονης κοινωνικής και πολιτισμικής ανάλυσης– ο MacCannell εξετάζει την έννοια της αυθεντικότητας, την υψηλή και τη χαμηλή κουλτούρα και την οικοδόμηση της κοινωνικής πραγματικότητας γύρω από τον τουρισμό. «Παραπάνω από μια οξυδερκή, ευχάριστη συζήτηση για τους τουρίστες και τον τουρισμό, Ο Τουρίστας είναι, επίσης, ένα γεμάτο δεξιότητες μείγμα στρουκτουραλιστικής σκέψης... Τόσο το συγγραφικό στυλ του MacCannell όσο και η θεωρητική επιτήδευση αποτελούν γνήσιες συμβολές στην κοινωνιολογική ακαδημαϊκή πορεία.» SUZANNE WEDOW, Contemporary Sociology «Ο MacCannell αποπειράται να δημιουργήσει κάτι που ο Levi–Strauss χαρακτήρισε ως αδύνατο: μια εθνογραφία του μοντερνισμού, μια λεπτομερή ανθρωπολογική ανάλυση του σύγχρονου πολιτισμού... Ακολουθώντας τον Τουρίστα, πιστεύει, ενδέχεται να φτάσουμε σε ένα καλύτερο σημείο κατανόησης του εαυτού μας.» JOHN COYNE, Washington Post Book World «Στην απομυθοποίηση της παράδοσης του Veblen Theory of the Leisure Class, o MacCannell παρουσιάζει την πρώτη, πλήρους διαστρωμάτωσης, κοινωνιολογική εξέταση του τουρισμού και της περιήγησης στη σύγχρονη εποχή.» PUBLISHERS WEEKLY «Ο Τουρίστας είναι ένα από αυτά τα βιβλία που μπορούμε να απολαύσουμε για την ευρετική του αξία, τα ερωτήματα που τίθενται αλλά και για τις απαντήσεις που παρέχει.» ANATOLE BROYARD, New York Times O DEAN MACCANNELL είναι Καθηγητής και Επίτιμος της Έδρας Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού στο University of California, Davis, και ο συγγραφέας των βιβλίων The Ethics of Sightseeing, Empty Meeting Grounds και The Time of the Sign.
Τιμή πώλησης: 25 €
Θέματα Καθημερινότητας Εγχειρίδιο Προσβασιμότητας για ΑμεΑ
Στόχος μας δεν είναι η στατιστική απεικόνιση της προσβασιμότητας, ούτε η απαίτηση πλήρους εφαρμογής της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι εφαρμόσιμες στην Ελλάδα. Είμαστε υπέρ της προσαρμογής στην πραγματικότητα και της στόχευσης στο εφικτό. Εάν δεν μεταβληθούν (προς το καλύτερο) βασικές προϋποθέσεις, το μέλλον θα μοιάζει με το παρελθόν.
Τιμή πώλησης: 12 €
Το Φυσιολογικό Παιδί
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με παιδιά, τόσο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, όσο και σαν πηγή αναφοράς κατά τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους. Η υγεία και η εκπαίδευση των παιδιών περιγράφεται με τέτοιο τρόπο που διασαφηνίζει τα όρια του φυσιολογικού όπως αυτά επικράτησαν κατά το πρώτο μέρος του εικοστού πρώτου αιώνα. Τα περιεχόμενα κυμαίνονται από την ανάπτυξη του ανθρώπου η οποία είναι σχετικά σταθερή (για παράδειγμα θέματα ανατομίας και φυσιολογίας), μέχρι την κάλυψη θεμάτων που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον (για παράδειγμα σίτιση και ανάπτυξη). Η ποικιλία της θεματολογίας αυτού του βιβλίου αντιπροσωπεύει τα διαφορετικά επαγγελματικά υποστρώματα των συγγραφέων.
Τιμή πώλησης: 35 €
Όραση και Τέχνη - Η βιολογία της όρασης
Στο βιβλίο Όραση και Τέχνη, η νευροβιολόγος του Harvard Margaret Livingstone εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του οπτικού συστήματος του ανθρώπου και δείχνει ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω και σε πολλά άλλα ερωτήματα που αφορούν στην τέχνη εξαρτώνται τελικά από τα κύτταρα των οφθαλμών και του εγκεφάλου μας. Στον πρόλογο του σε αυτό το καινοτόμο βιβλίο ο κάτοχος του βραβείου Nobel David Hubel εκφράζει την ελπίδα ότι "στο μέλλον η οπτική νευροβιολογία θα βελτιώσει την τέχνη κατά τον τρόπο που η γνώση των οστών και των μυών εδώ και αιώνες βελτίωσε την ικανότητα των καλλιτεχνών να απεικονίζουν το ανθρώπινο σώμα". Το μέλλον αρχίζει τώρα, με αυτό το σημαντικό βιβλίο.
Τιμή πώλησης: 33 €
Γνωρίζοντας το νου και τον εγκέφαλο
Το βιβλίο "Γνωρίζοντας το νου και τον εγκέφαλο" πραγματεύεται ένα βαθυστόχαστο και μυστήριο παζλ: με ποιο τρόπο ο βιολογικός ιστός που απαρτίζει τον εγκέφαλο, γεννά τις δραστηριότητες που στην καθημερινή γλώσσα αποκαλούμε "νου" ή "μυαλό". Πως είναι δυνατό ενάμιση περίπου κιλό ηλεκτρικού σφουγγαριού στοιβαγμένο στο πάνω μέρος του κεφαλιού, να μας επιτρέπει να βιώνουμε τη γοητεία μαγεία ενός ηλιοβασιλέματος και ξαφνικά να μας θυμίζει ότι ξεχάσαμε να κάτι απλό και καθημερινό, όπως τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου αναφέρεται η άποψη της επιστήμης για τον προγραμματισμό και τις δραστηριότητες, τη μνήμη, την προσοχή, τα συναισθήματα και την όραση. Ανιχνεύει την ιστορική ανάπτυξη ιδεών γύρω από τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Τιμή πώλησης: 14 €
Αναζητώντας το χαμένο χρόνο- Μια νευροβιολογική προσέγγιση
Στο βιβλίο αυτό έγινε ευρεία χρήση χωρίων από το έργο του Προυστ. Ορισμένα από τα χωρία αυτά χρησιμοποιήθηκαν στο κύριο μέρος του βιβλίου για να αναδείξουν με άμεσο και αδιαμφισβήτητο τρόπο τις απόψεις του Προυστ για τη μνήμη και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Μετά το κύριο μέρος παρατίθενται και άλλα χωρία στα οποία παραπέμπουν οι δείκτες στο κύριο μέρος του βιβλίου. Η ευρεία χρήση χωρίων από το έργο του Προυστ έχει διττό στόχο: Πρώτον, να αναδείξει, όπως ήδη αναφέρθηκε, τη βαθιά γνώση του Προυστ για την ανθρώπινη κατάσταση και την εξαιρετικά διεισδυτική ανάλυση του, δηλαδή την αστείρευτη ικανότητα του να διερευνά τα μυστήρια και τις λειτουργίες του νου (του εγκεφάλου) και δεύτερον, να επιτρέψει στον αναγνώστη μια πρώτη ίσως γνωριμία με το επιβλητικό αυτό έργο του ανθρώπινου πνεύματος, αφού ο όγκος του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο ίσως να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάγνωση του από το ευρύ αναγνωστικό κοινό. Σε ορισμένα χωρία επισημάνθηκαν με έντονα στοιχεία λέξεις ή προτάσεις στις οποίες αξίζει να δοθεί ξεχωριστή προσοχή. Θα πρέπει, επίσης, να δοθεί βαρύτητα στο γεγονός ότι, ενώ σχηματίστηκε άποψη για τις ιδέες του Προυστ από το σύνολο του έργου του, χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα χωρία εκείνα στα οποία υπάρχει άμεσο ή έμμεσο, πάντοτε όμως σαφές, νευροβιολογικό υπόβαθρο. Ο λόγος για τη σχετικά αυστηρή επιλογή των χωρίων ήταν ότι ο συσχετισμός μεταξύ των απόψεων του Προυστ και των ευρημάτων της νευροεπιστήμης έπρεπε να γίνει ενδιαφέρων αλλά και πειστικός. Για τον ίδιο λόγο, επιλέχθηκε να εξεταστούν εδώ η μνήμη, ο έρωτας και ορισμένες σπάνιες καταστάσεις του νου, λόγου χάριν, η διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας. Εξετάζεται, επίσης, ακροθιγώς η αντίληψη και η συνείδηση, χωρίς, ωστόσο, να αφιερώνεται στις καταστάσεις αυτές του νου ξεχωριστό κεφάλαιο. Δεν θα εξεταστούν η ζήλεια και η ομοφυλοφιλία, διότι για τα θέματα αυτά η νευροεπιστήμη, ακόμη και σήμερα, μπορεί να πει πολύ λίγα πράγματα. Η ανάλυση του ύπνου και των ονείρων απασχολεί ιδιαίτερα τον Προυστ, ωστόσ
Τιμή πώλησης: 20 €
Νευροηθική
Κύριο στόχο του βιβλίου αυτού αποτελεί η σύντομη περιγραφή ορισμένων λειτουργιών του εγκεφάλου και κυρίως των μηχανισμών της αντίληψης, της μνήμης και της συνείδησης, καθώς και των σύγχρονων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων και των επιπτώσεων που έχει η εφαρμογή τους στην αντιμετώπιση της νόσου αλλά και στην «ιδιωτικότητα» του εγκεφάλου. Διατυπώνονται, επίσης, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί για τα ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα που ανακύπτουν λόγω της τεχνολογικής και επιστημονικής αυτής προόδου από την πλευρά ενός νευροπιστήμονα. Δεν θα εξεταστεί εδώ ο τρόπος ελέγχου της ασφαλούς χρησιμοποίησης καθεμιάς από τις νέες αυτές μεθόδους. Θεωρείται αυτονόητο ότι προηγείται ο καθιερωμένος έλεγχος:
Τιμή πώλησης: 20 €
Υλική Υπόσταση και Συνείδηση
«Το βιβλίο είναι εξαιρετικό ως εισαγωγικό κείμενο. Δύσκολα ζητήματα εξετάζονται από μια εισαγωγική προοπτική με γλαφυρότητα, κατά τρόπο που να κινεί το ενδιαφέρον και με αξιοθαύμαστα λίγα στοιχεία στην πορεία του που να διαταράσσουν την απλοποίηση. Προβλέπω ότι το εν λόγω βιβλίο θα γίνει γνωστό και ότι γρήγορα θα αποτελέσει βασικό εγχειρίδιο». —Ned Black, MIT «Η προσεκτική ανάγνωση αυτού του βιβλίου δεν συνεπάγεται απλώς μια γνωριμία με τη φιλοσοφία, αλλά την άσκησή της. Ο Churchland έγραψε την καλύτερη διαθέσιμη εισαγωγή, για φοιτητές αλλά και για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό». «Ο Churchland υποστηρίζει με πειστικότητα—και φαντασία—ότι τα βασικά φιλοσοφικά ζητήματα θα λυθούν μόνο μετά την εμπειρική πρόοδο της γνωστικής επιστήμης. Διαγράφει τους τρόπους με τους οποίους σχετίζονται η τεχνητή νοημοσύνη, η νευροεπιστήμη και η ηθολογία. Κάνει πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πώς ενδέχεται να αλλάξει άρδην ο τρόπος αντίληψης και σκέψης μας περί του εγκεφάλου στο μέλλον. Και καταλήγει κάνοντας ορισμένες αξιοσημείωτες υποθέσεις όσον αφορά σε διαφόρων ειδών εξωγήινη νοημοσύνη». «Πολλά από τα ζητήματα που εξετάζονται είναι πανάρχαια προβλήματα: δυισμός, υλισμός, αυτογνωσία, η σκέψη των άλλων. Όμως εδώ δεν υπάρχουν φιλοσοφικές θολούρες». Margaret Boden, The Times Higher Education Supplement Ο Paul M. Churchland είναι Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Sand Diego.
Τιμή πώλησης: 13 €
Το Μεγαλείο και η Δυστυχία του Εγκέφαλου (1η έκδοση)
"Tο βιβλίο αυτό δεν είναι για το τι αποκαλύπτει η νευροεπιστήμη περί του έρωτα και της τέχνης, αλλά για το τι αποκαλύπτει ο έρωτας και η τέχνη περί του εγκεφάλου. Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει τη στενή σχέση μεταξύ των βασικών λειτουργιών του εγκεφάλου και των ανώτερων βιωμάτων του ανθρώπου». Κρις Φριθ, University College London και συγγραφέας του Making up the Mind «Οι Επιστήμες του Εγκεφάλου δίνουν τη μεγάλη υπόσχεση να γίνουν η φυσική γέφυρα μεταξύ των επιστημών (sciences), που μελετούν τη φύση της ζωής και το σύμπαν, και των ανθρωπιστικών σπουδών, που μελετούν για τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης. Κανείς δεν βρίσκεται σε καλύτερη θέση να γεφυρώσει τον διαχωρισμό αυτόν από τον Σεμίρ Ζέκι. Ο Ζέκι κατόρθωσε να δείξει με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στο αξιόλογο αυτό βιβλίο, Το Μεγαλείο και η Δυστυχία του Εγκεφάλου. Έρικ Καντέλ, University Professor and Kavli Professor, Director of Kavli Institute for Brain Sciences, Columbia University, and Senior Investigator, Howard Hughes Medical Institute, Νόμπελ Ιατρικής 2000 Ο εγκέφαλος είναι ένας εξελικτικός θρίαμβος της νευρωνικής μηχανικής. Η ικανότητά του να αναζητά τη γνώση και να σχηματίζει γενικές έννοιες είναι απεριόριστη. Στην παρούσα καινοτόμο μελέτη ο Σεμίρ Ζέκι διερευνά τους τρομερά εκλεπτυσμένους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να αναλύει τα προϊόντα του σε δημιουργικά πεδία, και ανακαλύπτει αν το πολύπλοκο αυτό σύστημα προσφέρει διαφορετικές απαντήσεις στην επίλυση προβλημάτων σε ανόμοιους τομείς. Το Μεγαλείο και η Δυστυχία του Εγκεφάλου, τίτλος που προέρχεται από μυθιστόρημα του Μπαλζάκ με παρόμοιο τίτλο, αναδιφά τις καθοριστικές λειτουργίες του εγκεφάλου για τη απόκτηση γνώσεων και τη δημιουργία εννοιών για τον κόσμο. Ενώ οι λειτουργίες αυτές έχουν τεκμηριωθεί λεπτομερέστερα στους παραδοσιακούς τομείς της νευροβιολογίας -φυσιολογία, ανατομία, βιοχημεία, φαρμακολογία, μαθηματικά και επιστήμη των υπολογιστών, για να μην αναφέρω πολλούς- ο Ζέκι πηγαίνει πέρα από
Τιμή πώλησης: 15 €